MEDICAMENTE PENTRU DIABET ZAHARAT

METFORMIN: CEL MAI BUN MEDICAMENT ORAL PENTRU DIABET ZAHARAT DE TIP 2

Metformina este tipul de pilula pe care medicul dumneavoastră ar trebui să prescrie pentru tine atunci când începe să gestioneze diabet zaharat de tip 2. Aceasta este recomandarea cheie a unei noi meta-analize uriașe. Din cele șase clase de medicamente orale pe care Us Food and Drug Administration aprobă atunci când oamenii iau doar un singur medicament pentru diabet zaharat, metformina se clasează pe primul loc în siguranța generală și eficacitatea.

„Am ajuns la concluzia că metformina arată mai bine pentru mortalitatea cardiovasculară decât sulfonilureas”, spune autorul principal Nisa Maruthur, MD, de La Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore. „Are un profil de siguranță pe termen lung. Metformina este neutru în greutate sau ajută oamenii să piardă în greutate, iar efectele sale secundare gastro-intestinale sunt evitabile sau tolerabile. Efectul său asupra A1C este similar cu alte medicamente.”

Până acum, cercetatorii nu au avut nici o dovadă fermă că o clasă de medicamente a fost cel mai bun la reducerea riscului cardiovascular – atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Dacă aveți glucoză din sânge necontrolată, acesta este cel mai grav risc de diabet zaharat. Dar cercetătorii au concluzionat că metformina reduce riscul relativ al unui pacient care moare din cauza unei boli de inimă cu aproximativ 30 până la 40 la sută în comparație cu cel mai apropiat medicament concurent, clasa sulfonilurea.
Analele de medicina interna, un jurnal peer-reviewed a Colegiului American al Medicilor, tocmai a publicat studiul online înainte de imprimare ca „Diabet medicamente ca monoterapie sau Metformin-Based Combination Terapie pentru tipul 2 Diabet.” Este o meta-analiză cuprinzătoare a mai mult de 200 de studii cu mai mult de 1,4 milioane de persoane cu diabet zaharat. Aceste studii au făcut comparații cap-la-cap din cele șase clase de droguri: metformină, sulfonilureas, tiazolidinediones, Inhibitori de DPP-4, agoniști GLP-1, și inhibitori SGLT-2.

Agenția pentru Cercetare și Calitate în Domeniul Sănătății (AHRQ), o ramură a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, a comandat noul studiu. Numai abstract este online gratuit, dar unul dintre autorii studiului, Lisa Wilson, mi-a trimis textul integral pentru a studia atunci când am solicitat-o, și este, de asemenea, disponibil online gratuit ca un raport AHRQ, „Diabet medicamente pentru adulți cu diabet zaharat de tip 2.” Avertisment: acest raport are mai mult de 1.200 de pagini.

Metformina a fost unul dintre primele medicamente orale pentru diabet, devenind disponibil aici în 1995. Numai sulfonilureas, dintre care primul a devenit disponibil la mijlocul anilor 1950, sunt mai vechi. Dar clasele de droguri mai noi nu sunt neapărat mai sigure sau mai eficiente decât medicamentele mai vechi, spun cercetătorii, și știm mai puțin despre efectele lor secundare potențiale.

Efecte secundare

Meta-analiza arată că relativ noi inhibitori de DPP-4, care includ Januvia și mai multe alte medicamente, sunt în mod clar mai puțin eficiente la scăderea nivelului de glucoză din sânge decât metformina și sulfonilureas. O altă clasă nouă, inhibitorii SGLT-2, inclusiv Invokana, provoacă infecții drojdie în 10 la sută din utilizatorii săi, deși acestea ajuta oamenii să piardă în greutate. Tiazolidinediones, Avandia și Actos, crește riscul de insuficiență cardiacă congestivă. Agoniști ai receptorilor GLP-1, ar fi Bydureon, Victoza, și Trulicity, crește efectele secundare gastro-intestinale, dar, de asemenea, ajuta cu pierderea in greutate. Sulfonilureas, inclusiv gliburide și glipizidă, provoca creșterea în greutate și a dus la cele mai mari rate de glucoză din sânge anormal de scăzut printre aceste medicamente orale.

Meta-analiza nu a comparat aceste șase clase de medicamente orale pentru diabetul zaharat de tip 2 cu insulina. Toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 se bazează pe insulină, și aproximativ un sfert din persoanele cu tip 2-l utilizați, în general, după prima încercare orală.

Câștigătorul clar

Dar printre orale, „metformin arata ca un câștigător clar”, spune Dr. Maruthur. „Aceasta este probabil cea mai mare bit de dovezi pentru a ghida tratamentul diabetului zaharat de tip 2 pentru următorii doi până la trei ani.”

Metformina este disponibil ca un medicament generic relativ ieftin și a fost mult timp cel mai frecvent prescris de droguri de sine stătătoare pentru diabetul de tip 2. Puteți fi acum încrezător că este prima alegere atunci când începe să ia un medicament oral pentru a gestiona diabetul zaharat.

Lasă un răspuns