Psihosociale

MEDICI PENTRU ȘI ÎMPOTRIVA ÎNGRIJIRII CENTRATE PE PACIENT

Mi s-a părut evident că toată lumea favorizează îngrijirea centrată pe pacient. Apoi m-am dus la New Orleans, în iunie, pentru convenția asociației americane de diabet. Este cea mai mare reuniune anuală din lume a profesioniștilor în diabet.

Într-un mini-simpozion pe „Pacient-centrat de îngrijire: Există prea mult de un lucru bun?” un medic a susținut că există. Un altul a sprijinit îngrijirea centrată pe pacient.
Nu ar trebui să vă diabet de îngrijire să se concentreze pe tipul de tratament pe care doriți? Nu ești tu cel care are cel mai mult în joc din tratamentul tău? Nu ești tu persoana care plătește pentru asta?

Philip Raskin, MD, a început scurta sa discuție prin a spune că el încearcă să practice pacient-centrat de îngrijire „cât mai mult posibil.” Este profesor de medicină la Universitatea Texas din Dallas. Ca endocrinolog, el se concentrează practica sa numai pe diabet.

Provocări pentru îngrijirea centrată pe pacient

Dar Dr. Raskin a continuat imediat să observe provocări importante. Una este că unele persoane cu diabet zaharat nu înțeleg datele științifice și studiile clinice.

El numește asta „alfabetizarea precară a sănătății”. Din cauza timpului limitat pe care dr. Raskin îl are pentru fiecare pacient, el nu este capabil să explice complet ce este mai bine pentru oamenii pe care îi tratează.

O altă provocare este costul medicamentelor pentru diabet. „Nu toată lumea își poate permite totul”, a menționat dr. Raskin.

Exemplul „Sally”

A folosit exemplul unui pacient ipotetic, pe care l-a numit Sally. „Chiar cred că ar trebui să începem cu insulină”, i-ar putea spune dr. Raskin. „A1C-ul tău este cu mult deasupra țintei pentru tine.”

Dar, răspunde ea, îi este frică de ace și că împușcăturile trebuie să doară. Tocmai auzise la tv că există o pastilă nouă care te face să pierzi zahăr în urină. „Nu putem încerca asta în loc de insulină?” Aceasta înseamnă utilizarea unui inhibitor SGLT-2.

Este această opțiune decizia corectă, „atunci când toate datele sugerează că nu va primi A1C ei la țintă?” Aceasta, spune dr. Raskin, este cea mai importantă întrebare.

Punctul de vedere al dr. Rodríguez-Gutiérrez

René Rodríguez-Gutiérrez, MD, a răspuns. Este profesor asistent de medicină la Clinica Mayo și profesor de medicină la Universidad Autónoma de Nuevo León din Monterrey, Mexic.

Cadrul actual al tuturor liniilor directoare pentru managementul diabetului zaharat este centrat pe A1C, Dr. Rodríguez-Gutiérrez a început. Diabet de îngrijire în liniile directoare înseamnă un plan de management în cazul în care obiectivul este fie de control convenționale sau de control strâns, spune el.

Apoi, dacă A1C este ridicat, medicii vă vor intensifica tratamentul. Dacă e la țintă, o vor păstra la fel. Și dacă este pe țintă, dar aveți hipoglicemie (hipos), ei vor da înapoi.

Dar există dificultăți cu acest cadru, dr. Rodríguez-Gutiérrez spune.

„Prima problemă este că obiectivele A1C nu funcționează pentru a prezice rezultatele importante ale pacientului: să trăiești mai mult independent, să te simți mai bine și să trăiești nestingherit de complicații. A doua problemă este că obiectivele A1C nu iau în considerare alte boli pe care persoanele cu diabet zaharat pot avea. „Liniile directoare sunt specifice bolii”, spune Dr. Rodríguez-Gutiérrez.

Îngrijire acum măsuri înlocuitori pentru sănătate

În plus față de obiectivele A1C, tratamentul obișnuit al diabetului se concentrează acum pe tensiunea arterială, LDL colesterol, și obiectivele de greutate, spune el. Îngrijirea centrată pe pacient va necesita o schimbare de la acești markeri, care sunt adesea înlocuitori săraci pentru sănătatea diabetului zaharat.

Îngrijirea centrată pe pacient ar necesita o schimbare la ceea ce Dr. Rodríguez-Gutiérrez numește rezultatele importante ale pacientului. Pentru el, acest lucru înseamnă luarea de decizii comune și medicina minim perturbator.

Dr. Rodríguez-Gutiérrez spune că, cu îngrijirea centrată pe pacient, medicii ar începe programarea unui pacient cu o întrebare de genul: „Maria, ce aspect al îngrijirii diabetului dumneavoastră doriți să discutați mai întâi?” El ar menționa apoi schimbarea în greutate, hipos, reducerea A1C, rutina ei de zi cu zi, testarea zilnică a glicemiei, și costul.

Îngrijirea centrată pe pacient vă îmbunătățește cunoștințele

În experiența Clinica Mayo, pacient-centrat de îngrijire duce la fiecare programare a lua doar aproximativ 3 minute mai mult. Dar, Dr. Rodríguez-Gutiérrez spune, experiența clinicii este că aceasta duce, de asemenea, la o îmbunătățire de 30 la sută în cunoștințele pacientului.

Pe scurt, el a spus că îngrijirea centrată pe pacient în diabet este un model mai bun decât A1C. Acesta recunoaște faptul că persoanele cu diabet zaharat, de obicei, au alte boli prea. Aceasta ar duce la o experiență mai bună atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Aceia dintre noi care au diabet doresc să trăiască mai mult independent, să se simtă mai bine, și să trăiască nestingherit de complicații. Dr. Rodríguez-Gutiérrez a vorbit despre acestea, și recomandă o combinație de îngrijire centrată pe pacient cu un control bun A1C. Când ai o bună sănătate, despre care dr. Raskin spune că ar putea fi mai bună, le poți avea pe amândouă.

Lasă un răspuns