DIABET DIETA

GRĂSIMI SATURATE PENTRU DIABET ZAHARAT

Credeai că grăsimile saturate nu sunt bune pentru sănătatea ta? De fapt, este atât sănătos și satisfăcătoare.

Un nou studiu realizat de cercetătorii norvegieni publicat de The American Journal of Clinical Nutrition la sfârșitul lunii noiembrie 2016 demitizează mitul urban de care aveți nevoie pentru a minimiza cantitatea de grăsimi saturate pe care o mâncați. Cercetatorii de la Universitatea din Bergen găsit izbitor similare efecte asupra sănătății de diete bazate fie pe carbohidrați sau pe grăsimi.
În studiul lor randomizat controlat, 38 de bărbați cu obezitate abdominală au urmat diete care au fost bogate în carbohidrați sau grăsimi, din care aproximativ jumătate a fost saturate. Bărbații din studiu aveau glucoză normală în post.

Numai abstractul studiului este online, dar autorul corespondent, Simon N. Dankel, Ph.D., mi-a trimis o copie a textului integral. Este profesor asistent la Departamentul de Științe Clinice al Universității din Bergen.

Design riguros

„Aș dori în special să vă atrag atenția asupra designului riguros al studiului nostru”, a declarat dr. Dankel într-un e-mail. „Am potrivit tipurile de alimente, precum și de energie (în intervalul normal), proteine, și acizi grași polinesaturați, ceea ce face pentru o comparație mai clară de carbohidrati vs grăsime.”

„Aportul foarte mare de grăsimi totale și saturate nu a crescut riscul calculat de boli cardiovasculare”, a declarat Ottar K. Nygård, M.D., Ph.D., profesor în Departamentul de Științe Clinice de la Universitatea din Bergan și cardiolog, într-un comunicat de presă al universității. A fost coautor la studiu.

Participanții la dieta foarte bogata in grasimi au avut, de asemenea, îmbunătățiri substanțiale în mai mulți factori de risc cardiometabolice importante, ar fi depozitarea grăsimilor ectopice, tensiunea arterială, lipide din sânge (trigliceride), insulină, și glucoză din sânge, a spus Dr. Nygård.

Grăsimisaturate au fost gândit pentru a promova bolile cardiovasculare prin creșterea „rău” LDL colesterol în sânge. Dar chiar și cu un aport mai mare de grăsime în acest nou studiu, comparativ cu cele mai multe studii comparabile, autorii găsit nici o creștere semnificativă a colesterolului LDL, în timp ce „bun” HDL colesterol au avut tendința de a crește.

Poate fi sănătos

„Aceste rezultate indică faptul că majoritatea persoanelor sănătoase, probabil, tolera un aport ridicat de grasimi saturate, precum și atâta timp cât calitatea grasimilor este bun și aportul total de energie nu este prea mare”, a spus Dr. Nygård. „S-ar putea chiar să fie sănătos.”

Relevanța acestui studiu pentru oricine care are diabet zaharat este important, dar nu evident. Dar de ce nu putem mări proteina și să sărim peste grăsime?

Numai grăsimi și carbohidrați dau energie

Marea problemă este că proteinele nu ne-ar da energia de care avem nevoie. Numai carbohidrați și grăsimi oferă asta. Putem obține necesarul nostru total de aproximativ 130 de grame de energie de care avem nevoie pe zi, fie din grăsime sau din carbohidrați sau unele din fiecare. Carbohidratii ne cresc glicemia, dar grăsimile nu.

O altă problemă este că proteina suplimentare de mai sus ceea ce avem nevoie în fiecare zi ar ridica doar nivelul nostru de glucoză din sânge. Bărbații adulți au nevoie de 56 de grame de proteine de bună calitate pe zi, iar majoritatea femeilor adulte au nevoie de 46 de grame, potrivit Food and Nutrition Board din cadrul Academiei Naționale de Medicină. Corpurile noastre nu pot folosi mai mult de atât.

Frica noastră colectivă

Timp de aproximativ o jumătate de secol, teama noastră colectivă de grăsime a oprit cel mai sigur și mai eficient mod de a gestiona diabetul. Pentru primii 13 ani după diagnosticul meu de diabet zaharat de tip 2 în 1994, teama mea de grăsime ma oprit de la consumul de scăzut de carbohidrati. Acest lucru a făcut meu strâns de control al glicemiei și de gestionare a greutății imposibil, fără a utiliza medicamente diabet zaharat.

Această teamă este, probabil, de asemenea, baza de epidemii gemene de diabet zaharat și obezitate, care deja afectează SUA și amenință din ce în ce lumea. Chiar și acum, unitatea medicală ne avertizează pentru a minimiza cât de mult grăsimi mâncăm, în special grăsimi saturate.

Neacceptate de știință

Teama noastră de grăsimi, în special cea de grăsimi saturate, nu este susținută de știință. În 1956, Ancel Key a lansat „Studiul celor șapte țări”, care a început demonizarea grăsimilor saturate. Acest studiu a fost, cu toate acestea, fatal eronate. A ales date care au potrivit ideile preconcepute ale autorului, ignorând datele din mai mult de o duzină de alte țări care nu au sprijinit ceea ce încerca să dovedească.

Cu toate acestea, acest „Studiu în șapte țări” a devenit politica oficială a SUA în 1977. În acel an, Comisia Senatului SUA pentru nutriție și nevoile umane a emis orientări de nutriție pentru americani, care ne-a încurajat să mănânce mai puțin de grăsime, mai puțin colesterol, mai puțin rafinat și prelucrate zaharuri, și carbohidrați mai complexe. Publicat ca „Obiective dietetice pentru Statele Unite,” aceste linii directoare sunt cunoscute sub numele de Raportul McGovern, după președintele comitetului, senatorul George McGovern.

Lasă un răspuns